logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Top
Untitled-1

Ανησυχώντας για τα πάντα

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter

“Γέμισε η χώρα από άτομα που ανησυχούν συνεχώς και για τα πάντα. Ανησυχούν για τον αέρα, το νερό το χώμα, για εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, πρόσθετα τροφίμων, καρκινογόνα, για το ραδόνιο τον αμίαντο, τη σωτηρία των ειδών υπο εξαφάνιση. Η διάσωση των ειδών σε κίνδυνο είναι μια υπεροπτική προσπάθεια ελέγχου της Φύσης. Είναι αλαζονική παρέμβαση! Η κύρια αιτία στο όλο μας μπλέξιμο! Κανένας δεν το αντιλαμβάνεται; Παρέμβαση στη φύση! Πολύ πάνω από το 90% των ειδών που πέρασαν από τον πλανήτη έχουν χαθεί! Απλά εξαφανίστηκαν! Αυτό κάνει η φύση! Σήμερα εξαφανίζονται με ρυθμό 25 είδη τη μέρα. Ανεξάρτητα από τις δικές μας συμπεριφορές! Αφήστε τα να φύγουν με χάρη! Αφήστε ήσυχη τη Φύση! Δεν έχουμε κάνει αρκετά; Είμαστε αυτάρεσκοι, όλοι τώρα πάνε να σώσουν κάτι! Σώστε τα δένδρα, σώστε τις φάλαινες, σώστε τα σαλιγκάρια, σώστε τις μέλισσες. Και η μεγαλύτερη αλαζονία: Σώστε τον πλανήτη! ΤΙ; Μου κάνουν πλάκα αυτοί οι μαλάκες; Δεν ξέρουμε πως να φροντίσουμε τους εαυτούς μας! Εδώ δεν νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Και θα σώσουμε τον κωλοπλανήτη;

… εξαλλου δεν τρέχει τίποτα με τον πλανήτη, ο πλανήτης είναι μια χαρά, οι άνθρωποι την έχουν πατήσει! Διαφέρει.. ο πλανήτης μια χαρά τα πάει συγκρινόμενος με τους ανθρώπους, υπάρχει εδώ και 4.5 δισεκατομύρια χρόνια! Εμείς περίπου 100 χιλιάδες χρόνια. Η βαριά μας βιομηχανία 200 χρόνια. 200 χρόνια εναντίον 4.5 δις. Και έχουμε την έπαρση να θεωρούμε τους εαυτούς μας απειλή! Ότι θέτουμε σε κίνδυνο αυτή την πανέμορφη γαλαζοπράσινη μπάλα γύρω από τον ήλιο; Ο πλανήτης έχει αντέξει πολλά χειρότερα από μας! Σεισμούς, ηφαίστεια, συγκρούσεις πλακών, ηλιακές εκλάμψεις, μαγνητικές θύελλες, αντιστροφή των πόλων, εκατομύρια χρόνια με βομβαρδισμούς με κομήτες, αστεροειδείς, μετεορίτες, παγκόσμιες πλημμύρες, παλιρροϊκά κύματα, παγκόσμιες πυρκαγιές, διάβρωση… και εμείς νομίζουμε ότι μερικές πλαστικές σακούλες και αλουμινόκουτα θα κάνουν τη διαφορά; Ο πλανήτης δεν πηγαίνει πουθενά, εμείς θα τα την κάνουμε! Φεύγουμε!

… ο Πλανήτης θα είναι εδώ για πολλά πολλά χρόνια μετά το χαμός μας και θα αυτοθεραπευθεί, θα αυτοκαθαρισθεί γιατί αυτό είναι που κάνει. Ο αέρας το χώμα, το νερό θα αυτοκαθαρισθούν και αν το πλαστικό δεν μπορεί να διασπασθεί τότε ο πλανήτης θα ενσωματώσει το πλαστικό σε ένα νέο σχήμα. Η Γη δεν μεροληπτεί σαν εμάς στο πλαστικό, το πλαστικό προήλθε από τη Γη. Το πιθανότερο είναι ότι το βλέπει σαν ένα ακόμα παιδί της.

.. νομίζω ότι είμαστε κομμάτι μιας σοφίας που ποτέ δεν θα καταλάβουμε. Ένα ανώτερο σύστημα, πείτε το όπως θέλετε. Δεν τιμωρεί, δεν αμείβει, δεν κρίνει, απλά υπάρχει! Όπως υπάρχουμε και εμείς.. για λίγο”

Στις ανησυχίες που περιγράφονται σε αυτό το προβοκατόρικο κείμενο μπορούμε να προσθέσουμε τόσα άλλα. Η αγωνία για τους πρόσφυγες, η αγωνία για τους Έλληνες που κινδυνεύουν από τους πρόσφυγες, η αγωνία για τα αδέσποτα ζώα, η αγωνία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, η αγωνία για τους ετερεφυλόφιλους που πληγώνονται από τις εκδηλώσεις των ομοφυλόφιλων, η αγωνία για το δράμα των Σύριων και των Κούρδων, ή για το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών,  η αγωνία για τη ρομποτοποίηση της εργασίας, για τον μηχανικό τρόπο ζωής, για την αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Όλες οι αγωνίες έχουν μια ιδεαλιστική χροιά (“πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα’) και είναι καταδικασμένες να μας γεμίζουν θλίψη και να γεννούν βία, πόνο, πόλεμο!

Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουν την άμεση δράση.. άμεση δράση όπως να τρέξεις να πας μια κουβέρτα σε ένα πρόσφυγα που κοιμάται πάνω στο χώμα ξεσκέπαστος, να δώσεις λίγο φαγητό σε ένα πεινασμένο γατάκι, να πετάξεις ένα σκουπιδάκι που βρήκες κάτω στο καλάθι των αχρήστων, να αγκαλιάσεις ένα πληγωμένο άνθρωπο που υποφέρει από θλίψη, να ελαττώσεις την ένταση του νερού καθώς κάνεις μπάνιο, να κλείσεις το ρημάδι το στόμα σου και να μην βγάλεις καταστροφολογικά λογίδρια έπειτα από μια “τραγωδία” περιβαλλοντική ή ανθρωπιστική κοκ.

Οι περισσότεροι θα πουν ότι αυτή η (φαινομενικά) τόσο μικροσκοπική δράση δεν είναι αρκετή. Όμως το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να αντιστρέψουν το κλίμα μέσω καταιγιστικών αντιδράσεων τεράστιας ποικιλίας και ιδεαλιστικής χροιάς (κομμουνιστές, καπιταλιστές οικολόγοι, ρατσιστές, αριστεροί, δεξιοί, αλληλέγγυοι, φίλοι του βιβλίου, φίλοι της ποίησης, ακτιβιστές, γιατροι του κόσμου, εναλλακτικοί, φιλελεύθεροι, φιλοσοφημένοι, βαρύμαγκες, μισογύνηδες, ζωόφιλοι – διαλέξτε το tag που αντιπροσωπεύει εσάς και αντιληφθείτε ότι ο ιδεαλισμός είναι “τρομακτικά” πυκνά παρών μέσα σας/μέσα μου)  και η κατάσταση την οποία ενισχύουν όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι αυτή ακριβώς που θέλουμε να αλλάξουμε!

Comments

comments

Share
Jorge Kapa

Ο ομιλητής δεν είναι ποτέ σημαντικός, αλλά μπορείς να εξετάσεις το μήνυμα, αν επιθυμείς

No Comments

Post a Comment